Høytidelig vigsling i Bjerkreim kirke
Søndag 1. desember hadde vi en høytidelig diakonvigsling i Bjerkreim kirke der både biskop, prost, prest og diakonirådgiver m.fl. deltok. Ronny Myksvoll ble da offisielt vigslet som diakon.
I etterkant har det kommet et ønske om å få lagt ut talen som diakon Ronny Myksvoll holdt denne søndagen på nettsidene. Her kommer den:
Uten diakoni, ingen kirke. Altså, hvis ikke kirken viser Guds kjærlighet gjennom både forkynnelse og nestekjærlighet,
hvis ikke vi –
kjemper for de fattige og
de undertrykte,
for de svake og for de som ikke har noen stemme,
hvis ikke vi har Jesu sinnelag, så er vi ingen kirke.
Det er ikke vanskelig å forestille seg en snill Jesus som smiler til alle og bare sier gode ord. Men i søndagens bibeltekst møter vi en Jesus som bryter glansbildene som jeg har vokst opp med fra søndagsskolen.
Se bare hva det står skrevet i evangeliet etter Matteus i det 21. kapitlet:
Slik lyder det hellige evangeliet.
Så få vers, men så utrolig mye innhold. Jesus har akkurat kommet ridende på et esel inn i Jerusalem. Blitt tatt imot som en konge, av en jublende folkemengde med flagrende palmegrener! Men evangelisten Lukas forteller også – at Jesus gråt. (Luk 19,41)
Det er altså et virvar av menneskelige følelser som kommer til uttrykk i denne historien. Og så blir folk forvirret – var det ikke romermakten den nye kongen skulle kjempe mot? Og nå går han løs på tempelet?
Noen synes kanskje det er litt rart at det er dette som er teksten 1. søndag i advent – den første søndagen i det nye kirkeåret. Advent er jo tradisjonelt en tid der vi skulle forberede oss på at Jesus skulle komme. Men denne historien om Jesus som renser tempelet er jo en hendelse som egentlig hører til i påsketiden. Samtidig gir det oss et veldig meningsfullt bakteppe for å forstå hele hensikten med hvorfor Jesus kom til verden og ble født i en stall.
Hvem var egentlig barnet som ble lagt i krybben den gangen? Hva var hans oppdrag? Og hvorfor går han helt bananas på tempelplassen 33 år senere?
Glansbildene av julekrybben, stallen, gjeterne og stjernen passer liksom ikke helt inn i denne historien. Vi møter derimot en sint Jesus som minner lite om den milde Jesus som bare vil glatte over alle konflikter og alltid være smilende – og kanskje ikke snakke helt sant om livet. Hvor ble det av den snille Jesus?
Denne Jesusen, derimot, river ned pengevekslernes bord og duehandlernes benker på tempelplassen. Det er vel ikke han vi har bestilt? Hvilken elendig diakon er vel dette som ikke klarer å kontrollere temperamentet sitt? Han skulle jo heller ha tatt med seg en kanne kaffe og gått rundt og spurt «hvordan går det med deg», glattet over alt han mente var galt og sagt «det kommer til å ordne seg». «Bare tenk positivt».
«Håper du selger mange duer og får rikelig med overskudd slik at det blir ny rekort med pakker under treet til ungene i år».
Dessuten var det lovlig å kjøpe og selge ute på tempelplassen. Det var faktisk en nødvendighet, for de som kom langveisfra kunne ikke betale med romersk mynt i tempelet. Det måtte veksles om til en mynt som ikke hadde bilde av keiseren. Moseloven sa også at alle som hadde råd til det skulle ofre et lam i tempelet for å få tilgivelse for syndene sine. De fattige derimot, kunne få slippe unna med noen duer.
– Det var noe de fleste hadde råd til.
Dueselgerne hadde altså óg en viktig funksjon siden da slapp folk å dra med seg offerdyrene sine land og strand når de skulle til tempelet for å ofre for sine synder.
Det var en praktisk nødvendighet. Så hva var egentlig problemet?
Det er ikke tilfeldig at det var akkurat duehandlernes benker Jesus veltet, siden duer var det billigste offer for fattigfolk. Jesus selv var født i fattigdom og lagt i en skitten krybbe i et vått og fuktig tilholdssted for dyr – og da Maria og Josef kom til tempelet for å presentere Jesusbarnet og for å ofre – var to duer alt de hadde råd til.
At Jesus veltet pengevekslernes bord var heller ikke tilfeldig, siden disse tok høye gebyrer for å berike seg selv. – Tempelet som skulle være et bønnens sted for alle folk var blitt til en kommersiell handelsplass. Det florerte av mennesker i Jerusalem denne høytiden, både innbyggere og utlendinger. Det var tilbud og etterspørsel som bestemte prisen, i tillegg til at prestene (og adm) hadde et sugerør nedi inntektene fra omsetningen. Det var en lukurativ virksomhet.
Og med så mange mennesker som florerte i Jerusalem under høytiden kunne de vel skru prisene og skattene opp litt. Hvem bryr seg vel om de fattige og de ressurssvake likevel?
Det var en usunn maktstruktur som ikke bare handlet om kjøp og salg, men om at de svake og de fattige ble utnyttet og kontrollert på tempelplassen.
Kan hende – hvis vi ser på verden i dag – at vi kan se noen likhestrekk.
Kanskje det er black week og handelshysteriet som i årevis har overskygget feiringen av Jesu fødsel.
Hvorfor er det økende psykiske problemer blant vår egne ungdommer?
Hvorfor har depresjon blant barn og unge mer enn doblet seg de siste 10 årene?
Hvorfor går nesten 1 av 10 unge mellom 12 og 20 år med selvmordstanker?
Flere og flere blant oss sliter med å få økonomien til å møte forventningene handelsstanden og samfunnet legger opp til. Og verden flyter over av fast fashion – billige moteklær – som skyller i land på en strand i Ghana.
Finnes det en grunnleggende urettferdighet og maktmisbruk i verden i dag, som vi har blitt så vant med at vi ikke lengre ser det? Eller politiske vedtak som rammer de aller svakeste i samfunnet – de som ikke har noen verdi for oss fordi de er så … små?
Når Jesus har tatt et oppgjør med urettferdigheten går han umiddelbart i gang med å helbrede de blinde og lamme. Mennesker som ikke engang hadde adgang til tempelet. De verdiløse. Stikk i strid med de skriftlærdes forventninger om ro og orden på tempelplassen, men helt i tråd med profeten Jesajas ord i det gamle testamentet:
Jesus sitt forbilde som diakon er mer radikal enn å bare være snill med alle. Det er noe som rammer oss alle! Ikke minst meg selv. Han er en brekkstang som bryter opp sprekkene i den perfekte fasaden for at urettferdigheten skal komme frem i lyset. Så vi kan gjøre noe med det!
Jeg har med egne øyne sett skuffelsen i blikket til en fattig mann som manglet et bein og som kom haltende til meg med en hjemmelaget krykke, i håp om å få noen kenyanske shilling. Jeg viste han bort og sa: beklager – jeg gir ikke penger på gaten. Jeg har kjørt forbi en skamslått person som lå midt i veien og jeg stoppet ikke for å hjelpe, av frykt for å bli overfalt av landeveisrøvere. Hvilken elendig diakon er det dere har fått i Bjerkreim? Listen er lang over ting jeg gjerne skulle gjort annerledes i mitt eget liv.
Historien om når Jesus renser tempelet er ikke bare en historie om en galning med for høye tanker om seg selv som går berserk på tempelplassen. – Men en god beskrivelse av diakoni i praksis.
Det er ikke en Jesus som mister besinnelsen vi møter, men en Jesus som står opp mot urettferdighet. Når han så helbreder de blinde og de lamme, viser han nestekjærlighet og alle menneskers udiskutable verdi.
Han kjemper for barna, han kjemper for de fattige og han kjemper for innvandrerne.
Det var den samme gløden som brant i hjertet til Hans Nielsen Hauge da han for 200 år siden trosset motstanden fra myndighetene og satte de s.k. «verdiløse» i arbeid flere steder i landet, og bygget bedrifter med velferdsordninger for de som ingen brydde seg om. Det var den samme gløden som brant i hjertet til Moder Teresa da hun valgte å bo blant de underpriviligerte i Calcutta for å vise omsorg for de sultne, de nakne, de hjemløse, de vanføre, de blinde, de spedalske.
Og med den samme gløden og kjærligheten skal vi også møte hvert eneste menneskehjerte som slår.
Hvilket oppstyr ville Jesus funnet på i dag? Hvilken urettferdighet satt i system er det som foregår på tempelplassen vår i dag, 1. søndag i advent 2024? Hvordan kan vi bringe adventshåpet og lyset fra Jesus til verdens mennesker i dag?
Publisert 6. desember 2024 kl: 11:19, oppdatert 6. desember 2024 kl: 11:19, av Ronny Myksvoll
Aktuelt
Julekonsert 2024
Velkommen til gratis julekonsert i Bjerkreim kyrkje sundag 15. desember! I år vil vi ha to konsertar for å få plass til alle aktørane – og for å få betre plass til alle tilhøyrarane. Eli Mari Hadland er konsertansvarleg og konserten blir leda av Ronny Myksvoll. Det blir teke opp offer til KRIK Bjerkreim. Kl. […]
Kategori:
- Aktuelt
Høytidelig vigsling i Bjerkreim kirke
Foto: Ivar Barane. Søndag 1. desember hadde vi en høytidelig diakonvigsling i Bjerkreim kirke der både prest, prost, biskop og diakonirådgiver m.fl. deltok. Ronny Myksvoll ble der offisielt vigslet som diakon i Bjerkreim. I etterkant har det kommet et ønske om å få lagt ut talen på nettsidene for den som måtte ønske å lese den.
Kategoriar:
- Aktuelt
- Diakoni
Dette skjer i haust for barna!
Kategori:
- Aktuelt
Et vanvittig prosjekt
Diakoni er et enormt prosjekt - vi klarer det ikke alene! Noen tanker om vårt oppdrag en varm sommerdag
Kategoriar:
- Aktuelt
- Diakoni
Konfirmant i Bjerkreim våren 2025?!
Merk! Informasjonsmøte mandag 10. juni Bli med på et spennende år som konfirmant! Alle er velkommen til konfirmasjonstid i kirken – både du som tror, tviler, er usikker, ikke tror, ikke har tenkt på sånt før eller du som er nysgjerrig. Det blir et år med ungdomsmøte, undervisning, konfirmantleir og spennende aktiviteter. Noen av temaene […]
Kategoriar:
- Aktuelt
- Konfirmant
Resultat av kyrkjevalget i Bjerkreim
Det var totalt 281 personar som stemte ved kyrkjevalet i Bjerkreim. Av desse stemte 192 på bispedømerådsvalet og 233 på soknerådsvalet. Ein kunne stemme på eitt eller begge vala. På førehand stemte 65 personar digitalt og 25 personar på papir. Resten stemte på vanleg måte på valdagen. Soknerådsvalet: Valborg Bjerkreim 431 Jane Fuglestad Rønning 414 […]
Kategori:
- Aktuelt
Kvifor stiller kandidatane til soknerådet til val?
13 kandidatar har sagt seg villege til å stille til nytt sokneråd. Vi har spurt dei kva dei ynskjer å arbeide særleg med framover: Jane RønningEg brenn for å ha eit godt trusopplæringsopplegg for ungane. Valborg BjerkreimEg ynskjer å bidra til ei folkekyrkje der barn og unge i kommunen føler seg heime. Andreas OslandMitt håp […]
Kategoriar:
- Aktuelt
- Råd og utval
To år som diakoniarbeider i Bjerkreim – noen betraktninger
Denne sommeren har jeg vært ansatt som diakoniarbeider i 2 år i Bjerkreim. Det har vært både utfordrende, spennende og lærerikt. Jeg har forsøkt å iverksette tiltak for at folk skal få det litt bedre i Bjerkreim, særlig de som ikke har det så greit. Jeg har møtt mange ulike mennesker med ulike erfaringer og […]
Kategoriar:
- Aktuelt
- Diakoni