Gratulerar med planar om å gifte dykk
Det fyrste dokke bør gjøre er å finne sted, dag og klokkeslett vigselen skal skje. Ta kontakt med kyrkjekontoret / soknepresten for dette.
Vigsel skjer oftast på laurdager mellom kl 12 og 16. Andre vekedagar og tidspunkt kan avtalast.
Papirene — prøving av ekteskapet
Det er det lokale folkeregisteret som prøver ekteskapet, men
De kan hente / få tilstedt papirene fra oss ved hendvendelse. Det går også ann å laste ned herfra.
Papirene sendast til det lokale folkeregisteret !
Det er skjelden at alle papirene trenger å sendes inn. De vanligste er:
- egenerklæring fra brudefolka
- erklæring fra kver sin forlovarar
Dersom dere skal endre navn etter vigselen må dere laste ned og fylle ut
- navneendringsskjemaet
Dersom en eller begge av dere har vært gift (eller inngått partnerskap) før, må dere laste ned og fylle ut
- skifteattest
Til slutt trenger dere å legge ved litt ekstra dokumentasjon dersom en er utenlandsk statsborger. Det gjelder først
- en ekteskapsattest
fra hjemlandet som viser at man ikke er gift og at man fyller hjemlandets krav for å inngå ekteskap i Norge. Videre må man legge ved
- dokumentasjon som viser at en har lovlig opphold i Norge på vigselstidspunktet.
Er en usikker, ta kontakt med folkeregisteret.
Prøvingsattest
Folkeregisteret utsteder en prøvingsattest et par uker etter at de har mottatt og behandlet papirene. Prøvingsattesten er gyldig i 4 mnd etter at den er utstedt. Vigselen skal foregå i dette tidsrommet. Dere kan be om at prøvingsattesten sendes kyrkjekontoret direkte (dvs til Soknepresten i Bjerkreim, PB 38, 4389 Vikeså). Jeg må i hvert fall ha prøvingsattesten i hende senest til vigselsamtalen.
Prest fyller ut prøvingsattesten og beholder orginalen i eigen vigselbok på kyrkjekontoret. Ein «rett kopi» sendast til Folkeregisteret etter vigselen, som igjen sender endeleg vigselattest til brudeparet. Brudeparet får òg ein «rett kopi» i kyrkja etter sermonien, som utgjør foreløpig vigselattest. Denne er gyldig i påvente av vigselsattesten frå Folkeregisteret.
Språk og målform
Det norske vigselsritualet er tilgjengeleg på nynorsk, bokmål, og engelsk. Tekstane er tilgjengeleg på nynorsk og bokmål (men kan sjølvsagt leitast opp på engelsk eller anna språk). I Bjerkreim brukes fyrst og fremst nynorsk.
Hele eller deler av vigselen kan gjennomføres på engelsk om det er behov for det. Tospråklig liturgi kan man også gjøre tilgjengeleg i papirform slik at det blir fullt mulig «å følge med». Dere må eventuelt trykke deres egne hefter.
Ulike val..
Det er mogleg å gjere mange personlege val i og rundt vigselsliturgien. Fleire val handler om auka deltaking frå brudefolk og brudefølge.
Ta kontakt med organisten for å avtale kva slags sang og musikk dere ønsker. Organisten har ein eigen vigselside som du finn her.
Eit planlegginsskjema blir sendt ut til brudefolk frå kontoret her slik at det kan skrive opp og planlegge dei ulike vala. Utfyllt skjema sendast tilbake til kontoret når det er klart.
Vigselshefte eller salmebok?
Det er samlebøker i kyrkja, men oftast trykk brudeparet opp salmane og enkelte delar av liturgien i ein eigen foldar. Eit døme på eit slikt vigselshefte finn du her.
Vigselsamtale
Før vigselen vert det avtala ein samtale med presten. I denne samtalen har man mellom anna en gjennomgang av vigselen. Difor vert slike vigselssamtalar gjerne lagt til same veke vigselen skjer. Salmar og musikk er normalt valgt ut med kantor i god tid før dette. Det er og fint om brudeparet har vurdert dei ulike alternativene til vigselsritualet.
Bilder og film
Å ta bilder og film av begivenheten er en god måte å forevige begivenheten på.
Men dersom mange paparatzi-fotografer stormer fram, stjeler de fort opplevelsen av handlingen -der og da-. Jeg anbefaler derfor å velge en eller to til å være fotograf på vegne av resten. Andre kan selvsagt ta bilder fra plassen sin.
Sjå også..
Bryllup på kirken.no
Publisert 30. august 2010 kl: 00:00, oppdatert 30. august 2010 kl: 00:00, av
Hold av 16. oktober!
Vi trenger å snakke mer sammen. Årets klare oppfordring fra Verdensdagen for psykisk helse er å bruke 8 min hver dag på å ringe en du er glad i – #ring8minutter. 16. oktober 18:30 til 21:30 på samfunnshuset markerer vi for første gang i Bjerkreim verdensdagen for psykisk helse. Dette er et samarbeid mellom Bjerkreim […]
Kategori:
- Diakoni
Dette skjer i haust for barna!
Kategori:
- Aktuelt
Babysang
Velkommen til babysang, hver torsdag kl 12.
Kategori:
- Trusopplæring
Global kafé oppstart
Høsten nærmer seg med stormskritt og vi ser frem til å møte alle flerkulturelle i Bjerkreim på Global Kafé igjen! OBS: Fra nå vil det bli Global kafé annenhver uke – ikke hver uke, slik som før. Datoene for høst-semesteret blir dermed som følger: 11.9 – Misjonshuset 25.9 – Bedehuset 9.10 – Høstferie 23.10 – […]
Kategori:
- Diakoni
Et vanvittig prosjekt
Diakoni er et enormt prosjekt - vi klarer det ikke alene! Noen tanker om vårt oppdrag en varm sommerdag
Kategoriar:
- Aktuelt
- Diakoni
Konfirmant i Bjerkreim våren 2025?!
Merk! Informasjonsmøte mandag 10. juni Bli med på et spennende år som konfirmant! Alle er velkommen til konfirmasjonstid i kirken – både du som tror, tviler, er usikker, ikke tror, ikke har tenkt på sånt før eller du som er nysgjerrig. Det blir et år med ungdomsmøte, undervisning, konfirmantleir og spennende aktiviteter. Noen av temaene […]
Kategoriar:
- Aktuelt
- Konfirmant
Resultat av kyrkjevalget i Bjerkreim
Det var totalt 281 personar som stemte ved kyrkjevalet i Bjerkreim. Av desse stemte 192 på bispedømerådsvalet og 233 på soknerådsvalet. Ein kunne stemme på eitt eller begge vala. På førehand stemte 65 personar digitalt og 25 personar på papir. Resten stemte på vanleg måte på valdagen. Soknerådsvalet: Valborg Bjerkreim 431 Jane Fuglestad Rønning 414 […]
Kategori:
- Aktuelt
Kvifor stiller kandidatane til soknerådet til val?
13 kandidatar har sagt seg villege til å stille til nytt sokneråd. Vi har spurt dei kva dei ynskjer å arbeide særleg med framover: Jane RønningEg brenn for å ha eit godt trusopplæringsopplegg for ungane. Valborg BjerkreimEg ynskjer å bidra til ei folkekyrkje der barn og unge i kommunen føler seg heime. Andreas OslandMitt håp […]
Kategoriar:
- Aktuelt
- Råd og utval